התקופה של חיפוש עבודה יכולה להיות תקופה מורכבת: מורכבת ממחשבות מבלבלות כמו: "מי אני" ו"מה אני בעצם רוצה לעשות בחיים", מורכבת מרגשות מבלבלים כמו תסכול, ייאוש, התלהבות או אכזבה, ויכולה להיות מורכבת גם מתחושות של חוסר ערך וחוסר שליטה.
החשיבה דרך מפת חשיבה היא טכניקה נהדרת שיכולה ללוות אתכם בשלב הזה בחיים.
אני מציעה 3 מפות חשיבה אותן תוכלו להכין לפי הצרכים שלכם:
1. למפה הראשונה אני קוראת "התמונה השלמה".
מפת חשיבה זו תכלול את כל החלקים המרכיבים אתכם, כמו: אמונות, ערכים, עניין, לימודים, קריירה, מה אני רוצה ממקום עבודה, מהם החלומות שלי, מה הן החוזקות, החולשות שלי וכל מה שאתם עוד חושבים עליו.
בתכל'ס, כל החלקים האלה נמצאים בראש שלנו, אך לרוב הם נמצאים בבלגן, הם לא תמיד מסודרים ולא תמיד מחוברים בצורה כזו שתאפשר לנו להכיל, להבין או לזכור.
לאיסוף וחיבור החלקים יש כוח אדיר בחיזוק תחושת הערך העצמי ובמיקוד.
מפה זו מיועדת עבורכם וככל שהיא תעשה בצורה כנה ואמיתית – אתם תרוויחו. אני ממליצה לכתוב בכנות על החולשות שלכם, על החלומות שלכם, על העדפות שלכם, ובדרך זו תוכלו לקבל את התמונה הרחבה ביותר שתקבלו על עצמכם. ממליצה לכם לשאול מנהלים קודמים, חברים, בן/ת זוג על החולשות החוזקות, כדי שתיזכרו, כדי שתדייקו וכדי שתבחרו נכון ומדויק יותר.
2. המפה השנייה היא מפת ה Networking:
מפת חשיבה זו תכלול את כל מקורות חיפוש העבודה אליהם אתם יכולים לפנות. יכללו בה שמות של חברות ושמות של אנשים. ככל שתהיו יותר ספציפיים – תרוויחו.
מפה זו יכולה להיות הבסיס שלכם לתוכנית הפעולה בחיפוש עבודה, היא תשאיר אתכם במוד עשייה כל הזמן, ותיתן לכם תחושה של שליטה ופעולה. תחושה מאוד חשובה בתקופה כזו של אי וודאות.
מפה כזו יכולה להיראות כך:
3. המפה השלישית נקראת "ספר לי על עצמך". אחד מהאתגרים בראיון עבודה הוא לענות בצורה מיטבית על שאלות שנישאל. כל המידע אותו אנחנו צריכים לדעת על עצמנו (הניסיון התעסוקתי שלנו, כישורים, חוזקות וכו') נמצא במוח שלנו, אך לפעמים הוא לא מאורגן מספיק טוב כדי שנדע לשלוף אותו בצורה מיטבית ברגע האמת.
ליצירת מפה זו תשתמשו במפה הראשונה שעשיתם, אך תמקדו אותה לתפקיד ולחברה אליהם אתם ניגשים לריאיון.
תבנו את המפה כפי שעונים על השאלה "ספר לי על עצמך", לפי הסדר הזה, כדי שיהיה לכם קל לשלוף את המידע מהזיכרון בצורה ויזואלית. הפרמטרים יכולים להיות אלו:
√ פרטים כלליים – שם, גיל, מגורים, סטטוס
√ לימודים – הכניסו את הלימודים שעברתם בחייכם ותתמקדו בלימודים או קורסים שהם רלוונטים לתפקיד.
√ קריירה -עיברו על התפקידים שעברתם וכללו את מרכיבי התפקיד העיקריים. ממליצה להדגיש את המרכיבים הרלוונטים לתפקיד המוצע.
√ כישורים – הכנסו את הכישורים שלכם ותתמקדו בכישורים הנדרשים לתפקיד. אלו יכולים להיות כישורים פיננסיים, טכנולוגיים או מיומנויות בין אישיות, ניהוליות וכו'.
√ הישגים והצלחות – עיברו על קורות החיים שלכם ושלפו את הנקודות הבולטות הרלוונטיות לתפקיד אליו אתם רוצים להגיש מועמדות. מומלץ להכניס דוגמא לכל נקודה.
√ חוזקות – רשמו את התכונות הבולטות שבכם, והוסיפו דוגמא. את הדוגמא אתם יכולים לכתוב כסיפור שבו אתם מדגישים את הסיטואציה, הפעולה, והתוצאה של הפעולה. (השיטה נקראת SAR: Situation, Action and Result) דוגמא לכך תוכלו לקרוא במפת החשיבה המצ"ב.
√ חולשות – נושא החולשות הוא "עניין" בראיונות עבודה. מניסיוני, מראיינים מחפשים כנות ומודעות, כך שתגידו תכונה שאכן היא קיימת, אך תציגו אותה עם דרך ההתמודדות שלכם כדי שהמעסיק ידע שאתם מודעים לתכונה ויודעים איך להתמודד איתה. עדיין חישבו היטב על התכונה בה אתם רוצים לשתף וודאו שאינה מתנגשת עם הגדרת התפקיד. גם לתכונה זו אני מציעה לרשום דוגמא בדרך של SAR – דוגמא לכך תוכלו לקרוא במפה המצ"ב.
√ מידע על המעסיק – ישנם מעסיקים שנוהגים לשאול שאלות הקשורות בחברה שלהם. היכרות עם תחומי הפעילות של החברה, התרבות האירגונית ופרטים נוספים יעזרו לכם לענות בצורה מיטבית על השאלות בהתאמה לארגון עליו תישאל. בנוסף, מפת החשיבה תאפשר לכם להציג את תחומי הפעילות המרכזיים של החברה ולהראות כיצד הידע והניסיון שלם מותאמים לתחומים אלה.
√ שאלות לשאול את המראיין – בסוף ריאיון לרוב מאפשרים לשאול שאלות המעניינות אותך על הארגון ועל התפקיד. הכנה מוקדמת של שאלות יכולה להקל עליכם בחלק הזה של הריאיון.
√ ממליצים – הוסיפו את שמות הממליצים, כדי שתהיו מוכנים (:
השימוש במפת חשיבה לפני ריאיון יאפשר לכם להיערך טוב יותר ומדוייק יותר לריאיון עצמו. כמו כן, המפה תלווה אתכם ויזואלית בכל זמן הריאיון וכך תוכלו לשלוף מידע בקלות ובפשטות
.
שיהיה בהצלחה, מירית